Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tudd, hogy mit eszel - burgonya képes leírás - Burgonya receptek.tlap.hu
részletek »

Tudd, hogy mit eszel - burgonya - Burgonya receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: burgonya-receptek.tlap.hu » Tudd, hogy mit eszel - burgonya
Keresés
Találatok száma - 4 db
A burgonya

A burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka (Erdélyben), a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte. Apró (50-90 cm) magasra növő, lágyszárú cserje. A föld feletti rész szárcsomóiból nőnek a hajtások és levelek, a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó (ággumó). A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50-60 cm mélyre hatolnak le. Páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép. A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek. Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó...Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad: a virágából keletkező bogyókban, a növény felszíni zöld részeiben, valamint a burgonyagumó szemeiben (rügyeiben) és a napon (fényben) tartott gumó megzöldülő héjában méreganyagot (szolanint) fejleszt. Mindennapos, alapvető élelmiszernövény

Egy kis burgonyatörténelem

Egy kis burgonyatörténelem

A burgonya őshazája Peru illetve Chile, ahol az őslakosok már 5000 éve termesztik és fogyasztják a növény étkezésre alkalmas gumóját. A 16-17. században innen indult hódító útjára, és jutott el Európába, a spanyol hódítók jóvoltából az 1540-es években. Hamarosan a legfontosabb termesztett, nem gabonanövény lett világszerte....Nem sokkal később jelent meg Magyarországon is, ahol - sok európai országhoz hasonlóan - bizalmatlanul fogadták. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a növény ismeretlensége miatt helytelenül, annak mérgező levelét és bogyótermését kezdték el fogyasztani. Így, érthető módon, sem fogyasztani, sem termeszteni nem akarták az emberek. Ezt felismerve a legtöbb ország vezetője különféle módokon próbált 'kedvet csinálni' a burgonyához, nem riadva vissza az erőszaktól, sőt a katonai segédlettől sem.

Jön a génmódosított krumpli

Jön a génmódosított krumpli

Génmódosított burgonya termesztését engedélyezte Brüsszel. Bár a krumplit ipari hasznosításra szánják, melléktermékein keresztül a táplálékláncba is bekerülhet, magával hordozva néhány antibiotikummal szembeni ellenállóképesség génjét. Általános megdöbbenés fogadta az Európai Bizottság keddi döntését: 1998 óta először génmódosított növény termesztését engedélyezték az unióban. Az Amflora névre hallgató burgonyát magas keményítőtartalma miatt termesztenék, és ipari célra használnák: a textilipar, a papír- és az építőanyag-gyártás tudná hasznosítani. Ez önmagában nehezen kifogásolható, a komoly problémát az jelenti, hogy engedélyezett az ipari melléktermék felhasználása állati takarmányként. Az állatok húsából, tejéből pedig könnyedén az emberi szervezetbe juthat a génpiszkált táplálék. Annál is inkább, mert bár a génmódosított élelmiszereken kötelező jelölni eredetüket, az ilyen takarmánnyal etetett állatok tején, húsán, tojásán nem kell feltüntetni semmiféle jelölést.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Zsírmentes, telítettségérzetet ad,  és még C-vitamin is van benne

Zsírmentes, telítettségérzetet ad, és még C-vitamin is van benne

A legtöbb európai táplálkozásában a burgonya hétköznapi, megszokott élelmiszer. A krumpli - A burgonyafélék egyesítik magukban a keményítőtartalmú élelmiszerek jellegzetességeit a zöldségfélékével. 150 év kellett a burgonyának ahhoz, hogy Európa egyik legfontosabb élelmiszernövényévé váljon, onnan, hogy a 16. században először hozták be Dél-Amerikából. Napjainkban Közép- és Kelet-Európában fogyasztják leginkább, de a burgonyafélék szerepet játszanak az egész kontinens táplálkozásában. 2005-ben 94 kg volt az egy főre jutó fogyasztás Európában. A burgonya gyakorlatilag zsírmentes élelmiszer. A fő energiaszolgáltató tápanyaga a szénhidrát, keményítő formájában. A szénhidrát elsődleges energiaforrás a test számára, és legalább a napi energiabevitel felét kell fedeznie. Az, hogy burgonyából jutunk szénhidrátokhoz, azzal az előnnyel jár, hogy tekintélyes mennyiségű mikrotápanyagot is kapunk mellé. A burgonya kevés fehérjét tartalmaz: mintegy 3g-ot a 180 g-os főtt közepes adagban. Habár ez kevesebb, mint 10%-a a felnőttek napi szükségletének, a burgonya jó lizin és triptofán aminosav forrás, és tejjel vagy tojással kombinálva jó minőségű fehérjét tartalmazó étel készíthető belőle...

Tuti menü