Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sült tészták - burgonya receptek képes leírás - Burgonya receptek.tlap.hu
részletek »

Sült tészták - burgonya receptek - Burgonya receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: burgonya-receptek.tlap.hu » Sült tészták - burgonya receptek
Keresés
Találatok száma - 15 db
Áfonyás burgonyafánk

Áfonyás burgonyafánk

A burgonyát héjában főzzük meg, majd hámozzuk meg és törjük át. Az élesztőt futtassuk fel a tejben egy kevés cukorral. A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba, a közepébe üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá az élesztőt és a burgonyát is. Jól gyúrjuk össze az alapanyagokat, és adjuk hozzá a masszához az áfonyát is. A tésztát pihentessük 20 percig, hogy kicsit megkeljen. Egy kanállal szaggassunk belőle forró olajba kis gömböket, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat...

Burgonya Byron módra

Burgonya Byron módra

A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A burgonyát villával megszurkáljuk és 45 perc - 1 óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a villa könnyen beleszalad, illetve a körmünkkel is ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e. Még melegen félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk, villával összetörjük és a vajjal elkeverjük. Sóval, borssal fűszerezzük és kihűlni hagyjuk. Meglisztezett deszkán négy egyforma adagba osztjuk, majd 2-2 cm vastag korongokká nyújtjuk. Megolajozott tepsire egymás mellé fektetjük. A grillt legerősebb fokozatra állítjuk. A burgonyakorongok közepébe ujjunkkal vagy kiskanállal mélyedést nyomunk, ebbe tejfölt halmozunk. Sajttal megszórjuk és a grillben szép pirosra sütjük. Akkor jó, ha a sajt ráolvadt.

Burgonyafánk

Burgonyafánk

A burgonyát krumplinyomón átnyomjuk, megsózzuk, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat és a lisztet. Legalább egy órán át állni hagyjuk. Evőkanállal a felhevített olajba kis halmokat szaggatunk, és szép világosra sütjük a burgonyafánkot. Húsok mellé, köretként is tálaljuk.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Burgonyás cukros péksütemény

Burgonyás cukros péksütemény

Langyos tejben cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Egy szép sima tésztát dagasztunk, ami akkor jó, ha elválik az edénytől. Kb. 1 órán át pihentetjük meleg helyen. Ha a tészta megkelt, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Megkenjük a tetejét olajjal, majd megszórjuk cukorral (most ne sajnáljuk a cukrot), és feltekerjük. Tekerés közben kicsit megnyújtjuk a kezünkkel a tésztát, hogy vékonyabb legyen. Ha feltekertük, 10 egyenlő részre daraboljuk. A tetejét megkenhetjük tojássárgájával...

Fánkkarika burgonyás tésztából

Fánkkarika burgonyás tésztából

45 dkg liszttel elkeverjük a kristálycukrot és az élesztőt. Hozzáadjuk a tört krumplit, a tojást, a narancshéjat, a sáfrányt és a meglangyosított tejet. Addig keverjük, míg homogén tésztát nem kapunk. Ekkor letakarva meleg helyen egy órán át kelesztjük. Ha megkelt, nyújtódeszkán diónyi darabokra vágjuk, liszttel megszórjuk őket, az ujjunkkal kilyukasztjuk a közepüket, majd úgy nagyítjuk a lyukat, hogy a fánkot az ujjunk körül alaposan megpörgetjük...

Házi burgonyás pogácsa

Házi burgonyás pogácsa

Ezzel a recepttel egy időben nagyon sokat dolgoztam. Csak annyit mondhatok róla, szerintem kiváló! A só és cukor finom változtatásával mindenki saját szája-ízére alakíthatja a pogácsa ízvilágát...Felteszünk főni sós vizet, és mikor a víz elkezd lobogni, beletesszük a burgonyákat. Addig főzzük, míg késsel könnyen át tudjuk szúrni a burgonyákat, azaz teljesen átfőzzük őket - kb 45 perc. A megfőzött burgonyát meghámozzuk, alaposan átpasszírozzuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Az összes többi összetevőt kimérjük, úgy hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Majd rátesszük az áttört, kihűlt burgonyát is. Jó alaposan dolgozzuk ki a tésztát, mikor teljesen egynemű lesz, még dagasszuk teljesen simára a tésztát!

Húsos burgonyarétes

Húsos burgonyarétes

A főtt, áttört burgonyából, 2 tojássárgájából meg egy egész tojásból, 35 dkg lisztből, kevés sóval laza tésztát készítünk. Az apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztjuk, zsírját más alkalomra félretesszük. A tepertőt ledaráljuk, vagy összevágjuk. A kiolvasztott füstölt szalonnát, a sonkát vagy a megmaradt sült húst apróra vágjuk, jól összekeverjük a tepertővel. Az ujjnyi vastagságúra sodort tésztát megtöltjük a húsos keverékkel. Két szélét megkenjük a maradék tojásfehérjével, a széleit behajtjuk, felsodorjuk. Tiszta konyharuhába bugyoláljuk, és forró, sós vízbe fektetjük...

Juli tökmagos pogácsája

Juli tökmagos pogácsája

A tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Megpirítjuk a tökmagot. A többi hozzávalót a felsorolás sorrendjében tálba rakjuk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Legalább fél órát meleg helyen pihentetjük. Kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, tepsire rakjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással....

Kecskesajtos burgonyalepény

Kecskesajtos burgonyalepény

Mai lepény+: hús nélkül gyorsan, mégsem mindennapi módon. Ez a rövid összefoglaló. Pont olyan rövid, mint az elkészítés. A főtt burgonyát áttörjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, sót, borsot, szerecsendiót, a kockára vágott kecskesajtot, összekeverjük, végül lepényeket formázunk belőle. Óvatosan serpenyőben aranysárgára sütjük...

Hirdetés
Krumpli strudli

Krumpli strudli

Jellegzetes sváb étel a réteshez hasonló strudli. Bár az első, kézzel írt receptet a bécsi városi könyvtárban találták, és 1696-ból való, a strudli a XVIII. században terjedt el a Habsburg birodalomban. Valójában a Kelet-Római Császárság adta örökül az utókornak, és kissé módosított változatai Közel-Keleten baklavaként, a Balkánon burek néven vált kedveltté. Főétkezésnél napjainkban is készítik a Nagykároly környéki sváb falvakban. A hozzávalók bármely konyhában megtalálhatók, viszont elkészítése nagy hozzáértést igényel. Elengedhetetlen kellékei a nyújtófa és a derelyemetsző. A hagyományos szilvalekváros és krumplis mellett készíthető túrós, kapros, és húsos strudli is. Tőlünk nyugatra kedvelik az almás, a kecskesajtos, sőt a csirkével töltött, spárgával körített változatokat is...A hozzávalókat összegyúrjuk, kb. 15 percet pihentetjük, majd 2 mm vastagságúra kinyújtjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: 1 kg megtisztított hasábra vágott krumplit sós vízben megfőzünk, krumplinyomóval áttörjük, összekeverjük a tojással és a tejföllel. Ízlés szerint sózzuk.

Krumplifelfújt

Krumplifelfújt

A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk hűlni. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, zsírját kisütjük, leszűrjük. A krumplit tejföllel és a tojások sárgájával elkeverjük, hozzáadjuk az apróra vágott sonkát és a szalonnapörcöt. Óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habját. Szalonnazsírral kikenünk 5-6 kis sütőformát, vagy egy kisebb tepsit, megszórjuk zsemlemorzsával, és beleöntjük a krumplis masszát. Tetejét megszórjuk apróra vágott snidlinggel és meglocsoljuk a maradék szalonnazsírral, majd forró sütőben kb. fél órát sütjük.

Krumplikeringő: a burgonya két arca

Krumplikeringő: a burgonya két arca

A burgonya olyan, akár a keringő, a bécsi valcer: soha véget nem érően lehet táncolni/főzni, és soha nem ugyanaz, soha nem megunható. Könyveket lehetne írni a krumplireceptekről, és írtak is. A petrezselymes újburgonya, a krumplipüré vagy a sült krumpli levethetetlenül hozzátartozik életünkhöz, s miért is akarnánk levetni. A krumpli a bölcsőnk és a sírunk, élünk-halunk érte, hozzánk tartozik, mint az egykori tahiti bennszülöttekhez a fűszoknya, nem adnánk oda semmiért. Krumpli nélkül nem élet az élet, a krumpli társadalomszervező erő és politikafüggetlen, nincs olyan változata, amelyet valaki nem szeretne. Én valamennyit szeretem. A sok közül kettőt szeretnék alaposabban körüljárni, mindkettő francia változat: az egyik a nagyvilági Párizsból, a másik a falusias délről, Provence szomszédságából, a francia Alpok völgyeiből származik. A pomme Anna, azaz az Anna-burgonya egy pirított krumplilepény, amely lényegében vajból és burgonyából áll. A bohém életet élő második francia császárság vége felé született meg ez a fogás, amikor III. Napóleon operetturalkodása alatt a színésznők és énekes dívák olyan magas sztárstátuszba emelkedtek, amilyet csak száz évvel később tudott reprodukálni Hollywood.

Krumplis pizza

Krumplis pizza

A liszthalom közepébe nyomjunk egy kis mélyedést, szórjuk bele a cukrot, az élesztőt, 1-2 kiskanál sót, öntsük le 2 és fél deci meleg vízzel és az olajjal, majd a halom szélétől kezdve gyúrjuk össze az egészet. 10-15 perc után puha, selymes tésztát kapunk. Ha ragacsos lenne, liszttel, ha túl száraz, néhány kiskanál langyos vízzel javíthatunk az állagán. Az elkészült tésztalabdát lisztezzük be és nagy tálba helyezve, nedves kendővel letakarva egy órán át hagyjuk kelni. Utána osszuk 4 kis adagra, nyújtsuk ki és belisztezett kezünkkel formáljuk pizza alakúra a korongokat. Fél centisnél lehetőleg ne legyenek vastagabbak. Kenjünk a ki az olajjal két nagy tepsit, helyezzük el bennük a tésztalapokat, felszínükön egyenletesen rendezgessük el a sajtot, majd egy réteg burgonyaszelet következik, végül a gomba és a fűszerek.

Magos krumplifánk pikáns krémmel

Magos krumplifánk pikáns krémmel

Az élesztőt 1 dl langyos vízben felfuttatjuk, majd egy kanál cukorral, egy dl langyos tejjel, kevés liszttel elkeverjük, és langyos helyen kovászt készítünk belőle. A maradék lisztet az áttört burgonyával és a magokkal, sóval, borssal nagyobb tálban elkeverjük. Beleöntjük a felfutott élesztőt, és langyos víz hozzáadásával alaposan kidagasztjuk, hogy a tészta jó levegős legyen. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük...

Porhanyós sajtos pogácsa

Porhanyós sajtos pogácsa

A sajtot lereszeljük, összedolgozzuk a vajjal, a tejszínnel, teszünk bele sót, pirospaprikát. A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk, és a masszába dolgozzuk. Az omlós tésztát három részre osztjuk, alufóliába burkoljuk, és hideg helyen, hűtőszekrényben 2 órát pihentetjük. A cipókat egymás után kivesszük a hűtőből, és lisztezett deszkán fél centi vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formákat szúrunk belőle, és miután mind a három cipóból elkészültek a formák, kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk. A tojássárgákat egy evőkanál vízzel jól felverjük, és megkenjük vele a különböző formájú aprósüteményeket...

Tuti menü