Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Köretek - burgonya receptek képes leírás - Burgonya receptek.tlap.hu
részletek »

Köretek - burgonya receptek - Burgonya receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: burgonya-receptek.tlap.hu » Köretek - burgonya receptek
Keresés
Találatok száma - 17 db
A klasszikus rozmaringos krumpli

A klasszikus rozmaringos krumpli

Mossuk meg alaposan a krumplit, majd főzzük meg forró vízben. Miután megfőtt, vágjuk mindegyiket hosszában 4 cikkre, s helyezzük ezeket egymás mellé egy tepsibe. Locsoljuk meg alaposan olivaolajjal, s toljuk a sütőbe a legfelső sínre kb. 220°C-nál. Mikor már egy kicsit elkezd hólyagosodni a krumpli, az olaj pedig sercegni, szórjuk meg a krumplit a rozmaringlevelekkel és a vékony szeletekre vágott fokhagymával...

A tökéletes újkrumpli

A tökéletes újkrumpli

Ez az, ami sohasem burgonya, hanem krumpli. Új dimenzió a tányérokon, új időszámítás, akár esik, akár fúj. Az újkrumpli megjelenése a piacokon jelzi, hogy itt a nyár. Akkor is, ha ebből mostanában csak annyit érzékelünk, hogy egy órával tovább van világos valamennyire. De reménykedjünk, hogy a természet tudja a titkot. Az újkrumpli sokban különbözik elvermelt társától. A zsenge darabok áttetsző, rózsaszín ruhájukban nemcsak sokkal tetszetősebbek, de szinte kizárt, hogy vonzó külsejük romlott belsőt takarna. Az íze is sokkal zamatosabb, üdébb, vitamintartalma pedig újkorában a leggazdagabb. Nem elhanyagolható, hogy az újkrumpli nagyon magas víztartalommal bír, sokkal kevesebb kalóriát, viszont több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz mint a téli, így fogyókúrázók, diétázók is bátrabban falatozhatják. Mielőtt pár igazán finom, újkrumpliból készült fogás receptjét sorra vennénk, lássuk, milyen fortélyai is vannak a tökéletes újkrumpli elkészítésének.

Borított krumpli köret

Borított krumpli köret

Egyik legnépszerűbb köretünk a krumpli, időnként változtathatunk rajta, nehogy megunjuk. Ehhez a recepthez semmiképp se salátakrumplival álljunk neki, inkább szétfövősebb fajtát válasszunk. Hajában főzzük meg a krumplit, de csak annyira, hogy meg tudjuk hámozni, ne essen szét. A hagymát vágjuk kockára és pirítsuk halványra a zsíron. A krumplit szeleteljük fel, tegyük a hagymára és együtt pirítsuk tovább, hogy a krumpli is színt kapjon. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele a finomra vágott petrezselymet. Hőálló formákat (lehet muffintepsi is) zsírozzunk ki, szórjuk be morzsával és tömködjük bele a krumplit. 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, hogy a krumpli szép, piros-barna színű legyen.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Burgonyagombóc

Burgonyagombóc

A burgonyát héjában megfőzzük sós vízben. Ha megpuhult, lehúzzuk a héját, és még melegen áttörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, tojásokat, zsírt, megsózzuk ízlés szerint, és összegyúrjuk. Gombócokat formálunk, és forrásban levő sós vízben kifőzzük. Nagyon finom a szószos és káposztás ételekhez köretként.

Burgonyalepény

Burgonyalepény

A burgonyát megmossuk, és meghámozzuk. Egy lábasba tesszük, és ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd megsózzuk, és puhára főzzük 15-20 perc alatt. Leöntjük róla a vizet, és villával vagy krumplinyomóval összetörjük. A burgonyát összekeverjük a tojással, a liszttel, és ízlés szerinti sóval...

Dinsztelt burgonya

Dinsztelt burgonya

Egy kis gyakorlatot igényel a főzése, mert nem szabad nagyon szétfőnie a burgonyának és a hagymának sem, és víz természetesen nem maradhat rajta. A burgonyát megpucoljuk, és egyforma vastag karikákra felszeleteljük -kb. 3 mm vastag legyen. A hagymát szintén karikára szeleteljük. A zsírt felolvasztjuk egy lábasban, és rátesszük a krumplit, a hagymát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pici ételízesítővel és szárított petrezselyemzölddel...

Dödölle

Dödölle

A dödölle lassan igazi kuriózum lesz, olyan ritkán készítik, pedig hajdan igen népszerű volt. Önmagában tejföllel meglocsolva, köretként elsősorban vadételekhez fogyaszthatjuk. Ismert túrós változat is, ez most a hagyományos dödölle serpenyőben sütve.

Főzőcskézzünk: egy tál dödöllét

Főzőcskézzünk: egy tál dödöllét

A tradicionális vasi burgonyás-tésztás ételt (némi zalai kitekintéssel) keresztesi velős pincepörkölttel fejeltük meg...Aki a tradicionális vasi tájételként elhíresült dödöllét ördöngös és komplikált fogásnak gondolja, meg fog lepődni. Egyszerű eledel, krumplis-lisztes tésztából kiszaggatott, hagymával megbolondított egytálétel, amely egy óra alatt elkészíthető. Elrontani szinte lehetetlen. Fő erénye: ezerféleképp, főételként, vegáknak zöldségpörkölttel, vagy bármilyen szaftos ragus húshoz körítésként tálalhatjuk. Nosza, álljunk is neki a főzésnek...

Ha szereti hármasban, ez tetszeni fog!

Ha szereti hármasban, ez tetszeni fog!

Három rétegben rakott krumplipüré - A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. A sárgarépát is meghámozzuk, megmossuk, vékony, hosszú csíkokra vágjuk, külön edényben 10 percig főzzük. A spenótot megtisztítjuk, és újabb edényben, forrásban levő vízben 5 percig főzzük. A megfőtt zöldségeket leszűrjük. A leszűrt burgonyát a tejjel és a vajjal pürévé törjük. Hozzákeverjük a lisztet, a tojást, és sóval, borssal ízesítjük, jól összedolgozzuk. A sárgarépából 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit villával összetörjük...

Hirdetés
Héjában főtt krumpli medvehagymás pestoval

Héjában főtt krumpli medvehagymás pestoval

Remek köret, egy próbát mindenképp megér! Előkészítés: A krumplikat megmossuk, félbevágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, alufóliába csomagoljuk. A pesto hozzávalóit mozsárban, vagy aprítógépben felaprítjuk, krémes állagúra keverjük. Elkészítés: A becsomagolt krumplikat a kukta párolóedényébe helyezzük, aláöntünk 3 dl vizet, lezárjuk, felfűtjük, majd fütyülés után takarékra visszavesszük, és 25 perc alatt puhára pároljuk. Tálaláskor rászedjük a pestot.

Ízesített főtt-sült újkrumpli

Ízesített főtt-sült újkrumpli

A sóval, köménymaggal és zellerszárral ízesített vízben puhára főzött, apró újburgonyákat leszárítjuk. Egy serpenyőben, kevés nyers vajon, gyenge lángon, lassan átforgatjuk. Végezetül meghintjük egy kevés sóval és finomra vágott petrezselyemmel.

Krumplipüre - 6-féleképpen

Krumplipüre - 6-féleképpen

Olykor kell egy kis változatosság. Ezt a klasszikusnak számító köretet néhány egészen egyszerű hozzávalóval remekül variálhatod. 1. Vöröshagymával - Nemcsak mutatós, de laktató is: illik például rántott húshoz vagy sült csirkéhez. A vöröshagymát vékonyan karikázd fel, majd forró olajban süsd ropogósra, és tálalás előtt szórd a burgonyapürére! 2. Fokhagymával - Finom fűszeres ízű, és tökéletes a grillezett húsokhoz. A fokhagymát összezúzva - a burgonyapüré készítése előtt - keverd a langyos tejbe! Még intenzívebb lesz az íze, ha felszeleteled, kevés olívaolajon megpirítod, és így szórod a kész pürére. 3. Gombával - Lehet, hogy első hallásra szokatlan, de igen ízletes lesz a gombával is. A vékonyra szelt csiperkegombát kevés fokhagymával együtt pirítsd meg, majd keverd a pürébe! Pecsenyével vagy natúrszelettel tálald!...

Süssünk igazi serpenyős krumplit!

Süssünk igazi serpenyős krumplit!

A tojásrántottával reggelire felszolgált klasszikus sült burgonya kiadós fogás majdnem egész napra. Az alábbi adag 4 személynek elegendő (hacsak valaki nem farkaséhes és egyedül el nem fogyasztja el az egészet). A serpenyős sültkrumpli elkészítése: Tedd a megtisztított, és hasábokra szelt burgonyát egy nagy fazék sós vízbe, és főzd kb. 12 percen át. Szűrd le és hagyd kihűlni...

Szezámmagos rántott burgonya

Szezámmagos rántott burgonya

A rántott burgonya mellé nagyon finom a tejföl fokhagymakrémmel, sóval és pici borssal kikeverve. Jó étvágyat hozzá! A burgonyát megpucoljuk és kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk tetszés szerint, hosszában vagy keresztben. A panírhoz a tojást kicsit jobban megsózzuk, mint amikor húst panírozunk, mert a burgonyát nem sózzuk le. A zsemlemorzsába beleszórunk tetszőleges mennyiségű szezámmagot....

Tepsis fűszeres krumpli

Tepsis fűszeres krumpli

A kikent tepsibe sorban rakjuk a meghámozott, cikkekre vágott burgonyát. Megkenjük a medvehagymás vagy más fűszerolajjal. 18 fokon süssük, közben forgassuk, hogy minden oldala piruljon meg. A végén 5 percet, nagyobb hőfokon. Sütőtől függ az idő. Szedjük ki tálba, majd hintjük meg reszelt sajttal. Fedjük le míg kicsit ráolvad.

Tócsni - Lapcsánka

Tócsni - Lapcsánka

A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és lereszeljük. A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, a kanál hátával lepényekké simítjuk. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép arany barnára sütjük. Papírszalvétára szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassuk. Forrón tálaljuk, mert csak így igazán finom...

Zöldséges pulykaragu készítés bazsalikomos burgonyapürével -video

Zöldséges pulykaragu készítés bazsalikomos burgonyapürével -video

Zöldségekben igencsak gazdag ételt készítünk. A sok zöldség mellett természetesen húst is használunk, ami ebben az esetben pulykamell lesz...A szokásos módon elkészítjük a burgonyapürét. A friss bazsalikomot apróra vágjuk és csak a kész burgonyapürébe keverjük bele, különben megbarnulna. Tálalásnál a bazsalikomos burgonyapüré mellé tesszük húst, rá a zöldségeket. Bazsalikommal és petrezselyemmel díszítjük.

Tuti menü