Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Burgonya receptek linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Burgonya receptek képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: burgonya-receptek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 102 db
4 tuti krumplitrükk

4 tuti krumplitrükk

Nagyanyáink biztosan alkalmazták ezeket az egyszerű ötleteket. Most te is megtudhatod, mi mindenre lehet jó a burgonya. 1. Sótalanításhoz - Az elsózott zöldséglevesbe reszelj egy nyers krumplit! Azonban a húslevesbe egészben tedd bele, és ha megpuhult, vedd ki! 2. Sűrítésre - A mártásba vagy szószba ételsűrítő helyett főzhetsz burgonyát. Amikor puhára párolódott, pürésítsd!...

5 napos krumpli-diéta

5 napos krumpli-diéta

Ma már kevés olyan háztartás van, ahol ne lenne megtalálható a krumpli a mélyhűtőben vagy a kamrában. A mindennapi ételünk részéve vált, mely kiválóan alkalmazható fogyókúrás célokra. 5 nap alatt, könnyen, szenvedések nélkül fogyhatsz, akár napi fél kilót. Ha nem hiszed, akkor nézd meg a gyönyörű modellt, volt Baywatch lányt Carmen Electrat, hiszen ő a krumpli-diéta segítségével tartja kordában testsúlyát. Burgonya vitamintartalma - A kolompír vitaminban és ásványi anyagban is gazdag! Tartalmaz A, B és C-vitamint, illetve számos ásványi ( kálium, kalcium, vas, foszfor, folsav, mangán, cink) és szerves anyagot, illetve emésztést segítő ballasztanyagokat. Jelentős C-vitamin forrásunk, mert egész évben rendelkezésre áll, és bármikor fogyasztható. Igaz, vitamintartalma a tárolás alatt csökken, mégis hasznos kiegészítés számunkra...A krumpli-diétával napi 7-800 kalóriát vihetsz be a szervezetedbe, ami valljuk be, hogy nem túl sok. Ugyanakkor a burgonya tápláló, ezért hamar jóllakhatunk tőle. A diétát - annak ellenére, hogy változatos -, nem szabad 5 napnál tovább folytatni. Inkább csináljuk végig az 5 napot becsületesen, és utána kicsit pihentessük szervezetünket. Egy kis idő után újra folytassuk, míg a kívánt testsúlyt nem érjük el.

6 titkos fortély a nagyi konyhájából

6 titkos fortély a nagyi konyhájából

Vajon hogyan süthetsz burgonyát kevesebb olajjal, és mit kell tenned azért, hogy a rebarbarának ne legyen savanyú az íze? Íme, a nagyi legjobb fortélyai! 1. Burgonya kevesebb olajjal - Számtalanszor hallhattad már, hogy az olajban tocsogó sült krumpli igazi kalóriabomba. Ha ennek ellenére nem tudsz lemondani erről a közkedvelt finomságról, lássuk, mit kell tenned azért, hogy ne szaporítsd kilóid számát! A nagyi tippje: A hasábburgonya kevésbé lesz zsíros, ha sütés előtt mintegy 20 percig tejbe áztatod a krumpliszeleteket. A tej megakadályozza, hogy a burgonya túl sok olajat szívjon fel sütés közben.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
A burgonya

A burgonya

A burgonya (Solanum tuberosum), a köznyelvben krumpli, tájnyelvi nevén kolompér, krompé vagy pityóka (Erdélyben), a burgonyafélék (Solanaceae) családba tartozó növény, amit keményítőben gazdag gumójáért termesztenek világszerte. Apró (50-90 cm) magasra növő, lágyszárú cserje. A föld feletti rész szárcsomóiból nőnek a hajtások és levelek, a föld alattiból a gyökerek és a tarackok. A tarack (sztóló) csúcsának megvastagodásából alakul ki a gumó (ággumó). A gumóról, vegetatívan szaporított krumplinak csak a szár és a tarack föld alatti csomóiból előtörő, járulékos gyökerei vannak. Ezek a sűrűn elágazó gyökerek 50-60 cm mélyre hatolnak le. Páratlanul szárnyalt, összetett leveleinek széle ép. A párta és a csésze összeforrása miatt öttagú, fehér, lila, olykor vöröses virágai bogernyőbe tömörülnek. Termése kétrekeszes, sokmagvú bogyó...Fogyasztani kizárólag a gumóját szabad: a virágából keletkező bogyókban, a növény felszíni zöld részeiben, valamint a burgonyagumó szemeiben (rügyeiben) és a napon (fényben) tartott gumó megzöldülő héjában méreganyagot (szolanint) fejleszt. Mindennapos, alapvető élelmiszernövény

A klasszikus rozmaringos krumpli

A klasszikus rozmaringos krumpli

Mossuk meg alaposan a krumplit, majd főzzük meg forró vízben. Miután megfőtt, vágjuk mindegyiket hosszában 4 cikkre, s helyezzük ezeket egymás mellé egy tepsibe. Locsoljuk meg alaposan olivaolajjal, s toljuk a sütőbe a legfelső sínre kb. 220°C-nál. Mikor már egy kicsit elkezd hólyagosodni a krumpli, az olaj pedig sercegni, szórjuk meg a krumplit a rozmaringlevelekkel és a vékony szeletekre vágott fokhagymával...

A paprikáskrumpli receptje ínyenceknek

A paprikáskrumpli receptje ínyenceknek

Megpróbáljuk elkápráztatni olvasóinkat egy praktikus recepttel, amellyel életet lehelhetnek konyhájuk és kertjük természetes és meghitt kapcsolatába. Burgonyaszezon van, bármilyen meglepő, hiszen a frissen felszedett burgonyát érdemes tárolás előtt válogatni: a kicsit is hibás, krumplinak már nincs sok hátra, ezért legjobb, ha megfőzzük, megsütjük és megesszük még az ősz folyamán...A paprikáskrumpli összetevőinél három személy étvágyából indulok ki, de azért mégis nagyon rugalmasan alakíthatók a mennyiségek. Ha kevés, akkor lehet hozzá kenyeret enni, sőt (mosogatás helyett például) tisztára lehet vele törölni a tányért. Szerintem legjobb hozzá a jó nehéz rozs-, esetleg vajaskenyér. Ha nem fogy el az étel, annál jobb, mert marad másnapra, nem kell újra főzni....

A tökéletes gombóc

A tökéletes gombóc

Ez így gömbölyű, mondjuk, ha valamit teljesnek érzünk. Nem hiába választotta magának a gombóc a gömbölyű, kerek, tökéletes formát. Már a neve hallatán is jókedvre derülünk, pláne, hogy minden változatában finom is. Szinte a világon mindenhol ismerik, eszik sósan és édesen egyaránt. Próbáljuk ki minél több változatát, mert ahogy a szólás is tartja: 'Gombócból nem árt meg a sok!' Ha gombóc, akkor mifelénk szinte biztos, hogy elsőként az aranyszínű zsemlemorzsába forgatott, porcukorsipkát viselő, fahéjas szilvával töltött gömböcökre gondolunk. Mintha a gombócot réges-rég óta ezerféleképpen nem készítenék a világ számos országában. Gurítsuk csak körbe jó öreg óriás gombócunkon, a földtekén kerekded finomságunkat, és látni fogjuk, hányféle különleges, változatos ízzel kelleti magát az előételektől a desszertekig...

A tökéletes újkrumpli

A tökéletes újkrumpli

Ez az, ami sohasem burgonya, hanem krumpli. Új dimenzió a tányérokon, új időszámítás, akár esik, akár fúj. Az újkrumpli megjelenése a piacokon jelzi, hogy itt a nyár. Akkor is, ha ebből mostanában csak annyit érzékelünk, hogy egy órával tovább van világos valamennyire. De reménykedjünk, hogy a természet tudja a titkot. Az újkrumpli sokban különbözik elvermelt társától. A zsenge darabok áttetsző, rózsaszín ruhájukban nemcsak sokkal tetszetősebbek, de szinte kizárt, hogy vonzó külsejük romlott belsőt takarna. Az íze is sokkal zamatosabb, üdébb, vitamintartalma pedig újkorában a leggazdagabb. Nem elhanyagolható, hogy az újkrumpli nagyon magas víztartalommal bír, sokkal kevesebb kalóriát, viszont több vasat, kalciumot és foszfort tartalmaz mint a téli, így fogyókúrázók, diétázók is bátrabban falatozhatják. Mielőtt pár igazán finom, újkrumpliból készült fogás receptjét sorra vennénk, lássuk, milyen fortélyai is vannak a tökéletes újkrumpli elkészítésének.

Áfonyás burgonyafánk

Áfonyás burgonyafánk

A burgonyát héjában főzzük meg, majd hámozzuk meg és törjük át. Az élesztőt futtassuk fel a tejben egy kevés cukorral. A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba, a közepébe üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá az élesztőt és a burgonyát is. Jól gyúrjuk össze az alapanyagokat, és adjuk hozzá a masszához az áfonyát is. A tésztát pihentessük 20 percig, hogy kicsit megkeljen. Egy kanállal szaggassunk belőle forró olajba kis gömböket, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat...

Hirdetés
Alpesi krumplitorta - főétel

Alpesi krumplitorta - főétel

Kertünkbe is megérkezett az ősz. Nemcsak a hegyekben hűvösödnek az esték. Aki kicsit tartalmasabb vacsorára vágyik, alig várja, hogy illatos, meleg krumpli ételeket készítsen, és egy jó pohár sörrel öblítse le. A krumpli zsírban szegény, tele van vitaminnal. Egyszerűen és ízletesen készíthető el. Nem hiába szeretik a gyerekek is sülve, főve és mindenféle formában. Egy igazi, különleges alpesi recepttel szeretnénk kedveskedni a krumpli kedvelőknek. Ne csak róseibnit...A puhára főtt krumplit krumlitörőn átnyomjuk, és a liszttel sima tésztává keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát egy 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába nyomkodjuk. A bacon szalonnából 6 szeletet félreteszünk, a többit, keresztbe, kisebb csíkokra vágjuk. Serpenyőben a bacon szeleteket kis lángon kisütjük, és félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk. A hagymát és a szalonnát szépen elosztjuk a krumplis tésztán. A tejfölt a két tojással kikeverjük és hozzátesszük a lereszelt ementáli sajtot. Sóval, borssal fűszerezzük, és a bacon szalonnás tésztára öntjük. Előre melegített sütőben kb. 50 percig sütjük...

Bográcsgulyás

Bográcsgulyás

A húst folyó víz alatt leöblítjük, és közepes nagyságú kockákra vágjuk. A megtisztított fokhagymát, vöröshagymát finomra aprítjuk. A bográcsban felhevítjük az olajat, beletesszük a hagymát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst, és állandó kevergetés mellett addig pirítjuk benne, amíg ki nem fehéredik. Megszórjuk pirospaprikával, elkeverjük, és máris felöntjük egy kis vízzel, nehogy a paprika megégjen, és keserű legyen tőle az étel. Beletesszük a fokhagymát, a köményt, ízlés szerint sózzuk, és takaréklángon puhára főzzük. Amikor a hús majdnem megpuhult, beletesszük a megtisztított, kockákra vágott burgonyát, a megmosott és megtisztított, cikkekre vágott paradicsomot, zöldpaprikát...

Bográcsos betyárleves

Bográcsos betyárleves

A hagyma héját leszedjük, megmossuk, és felaprítjuk. A megmosott hús zsíros részeit eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, és negyedeljük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és felkockázzuk. A borsót is előkészítjük. A bográcsban olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, kicsit megpirítjuk benne, majd hozzákeverjük a húst, és együtt forgatva mindkettőt tovább pirítjuk. Meghintjük sóval, édes-nemes paprikával, és gyorsan felöntjük 1 liter vízzel, nehogy a paprika megégjen. Lefedjük, és majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a fehér- és a sárgarépát, majd pár perccel később a kockákra vágott burgonyát és a zsenge zöldborsót...

Borított krumpli köret

Borított krumpli köret

Egyik legnépszerűbb köretünk a krumpli, időnként változtathatunk rajta, nehogy megunjuk. Ehhez a recepthez semmiképp se salátakrumplival álljunk neki, inkább szétfövősebb fajtát válasszunk. Hajában főzzük meg a krumplit, de csak annyira, hogy meg tudjuk hámozni, ne essen szét. A hagymát vágjuk kockára és pirítsuk halványra a zsíron. A krumplit szeleteljük fel, tegyük a hagymára és együtt pirítsuk tovább, hogy a krumpli is színt kapjon. Sózzuk, borsozzuk és keverjük bele a finomra vágott petrezselymet. Hőálló formákat (lehet muffintepsi is) zsírozzunk ki, szórjuk be morzsával és tömködjük bele a krumplit. 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, hogy a krumpli szép, piros-barna színű legyen.

Borscs

Borscs

Az orosz konyha levesei tartalmasak, bőven főznek a levesekbe különféle húsokat, zöldségeket. Világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amiről elmondhatjuk, hogy az egyik nemzeti ételük. Káposztával, céklával, egyéb zöldségekkel, hússal főzik, tejfölözik. A borscs, húsos káposztaleves céklával, orosz ételkülönlegesség. A borscs tulajdonképpen főételnek is beillik, elég egy desszerttel kiegészítenünk a menüt, hogy egy teljes étkezést kipipálhassunk...Fél liter hideg sós vízben feltesszük főni a húst. A csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott krumplit pároljuk meg a marhahúslevesben kb. 15 percig. A hagymát kockákra vágjuk, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldséget a burgonya és kivételével, a cukrot, és kevés zsírban gyengén pirítjuk, majd felöntjük a krumpli- illetve a húslével. Beletesszük az előfőzött burgonyát, és káposztát, és lefedve megpároljuk a zöldségeket...

Brokkolis rakott krumpli

Brokkolis rakott krumpli

A nyári kert újabb és újabb lehetőségeket rejt arra, hogy friss finomságokkal lepjük meg magunkat. Miután a málna- és szederbokrokat megdézsmáltuk, szemügyre vehetünk egy-két alacsonyabbra növő növénykét is. Ássunk ki egy jó marék újkrumplit*, kapjunk el egy kisebb brokkolit és ráadásul két-három hagymát is megfoszthatunk a békés pihenéstől. Természetesen a chili mellett se menjünk el szó nélkül, de a bazsalikomot is tüntessük ki figyelmünkkel. A zsákmánnyal megpakolva célozzuk meg a konyhát, ahol - ha jól előkészültünk - már várnia kell egy kis tojásnak, sajtnak és tejfölnek...Először a krumplit tegyük fel főni, akárcsak a brokkolit. (De párolhatjuk is, ha azt szeretnénk, hogy minél több értékes tápanyag és íz maradjon benne.) Ha ez megvan, szeleteljük fel. Keressünk egy megfelelő edényt (pl. cserép/kerámia, de egy tepsi is jó). Kicsit kiolajozzuk, majd rakunk bele egy réteg krumplit, megsózzuk és jöhet rá a szeletelt brokkoli. A hagymát is feldaraboljuk és azzal is megszórjuk - ha újhagymánk van, annak a szárát is feltétlenül rakjuk bele. Egy feldarabolt chili paprikát is rádobunk, a bazsalikomot se felejtsük, majd reszelt sajttal meghintjük. (A sajt ízlés dolga, egy kis füstölt talán a legjobb - igyekezzünk a boltban a sajttömb 'végét' megszerezni)...

Brokkolival töltött burgonya

Brokkolival töltött burgonya

A burgonyákat folyó víz alá tartva, szivaccsal dörzsöljük át, majd tegyük egy sütőlapra, és meleg sütőben 140 fokon süssük egy órán keresztül. Szedjük rózsáira a brokkolit, mossuk meg, a vastagabb szárait is használjuk fel. Forrásban lévő sós vízbe dobva főzzük két percig, majd szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe. Várjunk míg kihűl, majd szűrőedényben csepegtessük le alaposan, és vágjuk kis kockákra. Egy kisebb lábasban forrósítsuk fel a margarint, szórjuk bele a lisztet, és állandóan kevergetve, öntsük hozzá a forró tejet. Addig forraljuk, míg sűrűbb mártás lesz. Tegyük bele a leveskockát, ízesítsük sóval, kevéske őrölt borssal, őrölt szerecsendióval és bazsalikommal. Ha kissé kihűlt, keverjük bele a tojások sárgáját és a felkockázott brokkolit is.

Burgonya Byron módra

Burgonya Byron módra

A sütőt 200 °C-ra (gáz 6. fokozat) bemelegítjük. A burgonyát villával megszurkáljuk és 45 perc - 1 óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a villa könnyen beleszalad, illetve a körmünkkel is ellenőrizhetjük, hogy megpuhult-e. Még melegen félbevágjuk, a belsejét kikaparjuk, villával összetörjük és a vajjal elkeverjük. Sóval, borssal fűszerezzük és kihűlni hagyjuk. Meglisztezett deszkán négy egyforma adagba osztjuk, majd 2-2 cm vastag korongokká nyújtjuk. Megolajozott tepsire egymás mellé fektetjük. A grillt legerősebb fokozatra állítjuk. A burgonyakorongok közepébe ujjunkkal vagy kiskanállal mélyedést nyomunk, ebbe tejfölt halmozunk. Sajttal megszórjuk és a grillben szép pirosra sütjük. Akkor jó, ha a sajt ráolvadt.

Tuti menü