Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Főtt tészták, gombóc - burgonya receptek képes leírás - Burgonya receptek.tlap.hu
részletek »

Főtt tészták, gombóc - burgonya receptek - Burgonya receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: burgonya-receptek.tlap.hu » Főtt tészták, gombóc - burgonya receptek
Keresés
Találatok száma - 7 db
Epres gombóc

Epres gombóc

A burgonyákat enyhén sós vízben, héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt hozzáadjuk a vajat, a tojást és a lisztet. 1cm vastag lapot nyújtunk belőle, és 6-7cm-es négyzetekre vágjuk. A megmosott, kicsumázott epreket, porcukorba mártjuk, majd mindegyik tészta közepére helyezünk egyet. A tésztát ráhajtjuk és vizes kézzel gombócokat, formázunk belőle. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe rakjuk, és óvatosan 1x belekeverünk, hogy ne ragadjanak le, majd megfőzzük. Ha a gombócok a víz tetejére feljönnek, akkor 2-3 perc múlva szűrőkanállal kiszedjük. Jól lecsöpögtetjük, majd vajon pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Eperöntettel tálaljuk: a maradék epret cukorral és kevés vízzel felfőzzük...

Gnocchi - Az olasz krumplinudli

Gnocchi - Az olasz krumplinudli

Jupiter főisten kénytelen volt átadni capitoliumi trónját. Napja azonban, a csütörtök 'dies lovis, Giovedi, Jupiter napja' afféle ünnepecske ma is. Bizonyítják a hagyományőrző osteriák cégérei: Giovedi gnocchi, csütörtökön krumplinudli. Délben és este egyaránt olyan étel kapható ott, amelyben a római az általa különben annyi gyanakvással övezett 's általában csak báránykák kísérőjéül elfogadott' krumplit egyenest lelkesen üdvözli...Hámozzuk meg a főtt burgonyát, törjük át, gondosan gyúrjuk össze ötödannyi súlyú liszttel. A tésztát sodorjuk hüvelykujjnyi vastagságú, hengeres rudakká, melyeket 1-1 cm hosszú darabkákra vágunk. A sodratokat avagy nudlikat 'a szokás kívánalma szerint' egyik végükön az ujjunkkal vagy villával (ez a mutatósabb) kissé belapítjuk. Ebben az esetben is bő sós vízben főzzünk, ahogy a tésztákat általában. A szűrés pontos pillanatának megállapítása nem kíván mesteri érzéket. Amint a nudlik a felszínre bukkannak, már készen is vannak.

Gránátos kocka (Krumplis tészta)

Gránátos kocka (Krumplis tészta)

A burgonyát héjában megfőzzük, ha kihűlt a héját lehúzzuk, és burgonyanyomón áttörjük. A vöröshagymát finomra vágjuk, az olajon üvegesre pároljuk, levéve a tűzhelyről elkeverjük benne a pirospaprikát, majd a tört burgonyába forgatjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A száraztésztát sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük, és összekeverjük a hagymás burgonyával.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV. Országos Syngenta Borversenyen
Tokaj és Szekszárd volt a nyerő a XIV.... A XIV. Országos Syngenta Borversenyen 399 nevező közül nyerte el a tokaji Patrícius Borház és a Fitomark Tokaji Borház, valamint a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok egy-egy bora a legjobbaknak járó Quadris-díjakat - derült ki a díjkiosztó ünnepségen Siófokon szerdán. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az idei borversenyre 226 fehérbort, 106...
Átadásra kerültek az első VinCE Awards Díjak
Átadásra kerültek az első VinCE Awards... Tíz kategóriában ismerte el a borok elkészítésén túlmutató, kimagasló...
Michelin-csillagos francia sztárséf kínálja bio ebédeit kisteherautókról Párizsban
Michelin-csillagos francia sztárséf... Ételosztó kisteherautókat (food truck) indít útjára Párizsban csütörtökön...
Knédli, ahogy Répáshután készítik

Knédli, ahogy Répáshután készítik

Valószínűleg több kedves látogatónknak is feltűnt a név... A knedli (knédliként ismert Magyarországon, cseh nyelvterületen knedle, esetleg knedlo) Csehország valamint Szlovákia legismertebb nemzeti étele. Szlovákiában járva nem igen találunk olyan éttermet vagy sörözőt ahol ne szolgálnának fel knédlit. Készítik töltve - például almával, barakkkal, szilvával - vagy köretként szolgálják fel sültek (lásd a képen) és hal mellé. De, úgy általában, hogy jön ide a knédli? A válasz nagyon egyszerű: Répáshuta (Repaŝska Huta) szlovák nemzetiségi falu. És van még ilyen több is a Bükk hegységben vagy környékén. Független források állítása szerint Répáshután a Vadász panzióban főzik az ország legjobb knédlijét. A knédlire Böhmische, macesz-, és gézen gőzölt gombóc néven is találtunk utalást. Saját érzésünk és némi kutatásunk szerint, amit még független forrásból igazolnunk kell, a nokedli (galuska), zsemlegombóc, szilvás és egyéb gombócok, az olasz gnocchi és a német knödel is rokona (lehet). Összegyűjtöttünk néhány knédli receptet.

Olasz gnocchi alaprecept

Olasz gnocchi alaprecept

A gnocchi az egyik legismertebb olasz tészta a világon hiszen változatosan ízesíthető és elkészítése sem igényel különösebb szakmai tapasztalatot. Többféle gnocchi létezik, lehet édes és sós, tésztáját készíthetjük, búzalisztből, rizslisztből, búzadarából, krumpliból vagy egyéb zöldségfélékből, mandulából ez utóbbival zanzarelli néven találkozhatunk Lombardiában. Az Íz és Itália oldalán megismerkedhetünk az olasz konyhával, olyan receptekkel, ételekkel melyek a mediterrán ékezési kultúra alapját képezik. A fényképes, olasz kultúrával, történelemmel kiegészített receptek bemutatják, hogy milyen ételeket érdemes Olaszországba járva kipróbálnunk, vagy akár otthon elkészítenünk ha itáliai ízekre vágyunk.

Hirdetés
Sárgabarackos gombóc

Sárgabarackos gombóc

A krumplit megfőzzük, összetörjük, majd a liszttel, a vajjal, a tojássárgájával, csipet sóval és a citromhéjjal tésztává gyúrjuk. 15 egyenlő adagra osztjuk. A barackot felnyitjuk, a magokat kiszedjük. Helyükre egy marcipándarabot vagy egy-egy kockacukrot teszünk. Minden egyes barackot tésztával bevonunk, és a tésztabevonat széleit jól lezárjuk. A gombócokat enyhén sós, forrásban lévő vízben kb. 10 percig főzzük, majd kivesszük, és jól lecsöpögtetjük. A vajat egy széles serpenyőben felhabosítjuk, és a zsemlemorzsát, vagy a kókuszreszeléket megpirítjuk benne...

Szilvás gombóc mákos vajjal

Szilvás gombóc mákos vajjal

A vajat a vízzel és a sóval együtt egy edényben felforraljuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, míg az edény falától el nem válik. Aztán egy tálba öntjük, és hagyjuk kicsit hűlni, mielőtt hozzáadjuk a tojást. A tojással együtt addig keverjük, míg sima tésztát nem kapunk, amit henger alakúra formázunk, és 16 egyenlő részre vágunk. A szilvákat megmossuk és kimagozzuk. A tésztadarabokat laposra nyomjuk, és mindegyikbe egy-egy szilvát csomagolunk. Az így kapott gombócokat forrásban levő sós vízbe tesszük, és kb. 10 percig főzzük. Közben a mákot a cukorral együtt egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat és a fahéjat is...

Tuti menü