Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Egytál étel - burgonya receptek képes leírás - Burgonya receptek.tlap.hu
részletek »

Egytál étel - burgonya receptek - Burgonya receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: burgonya-receptek.tlap.hu » Egytál étel - burgonya receptek
Keresés
Találatok száma - 15 db
Alpesi krumplitorta - főétel

Alpesi krumplitorta - főétel

Kertünkbe is megérkezett az ősz. Nemcsak a hegyekben hűvösödnek az esték. Aki kicsit tartalmasabb vacsorára vágyik, alig várja, hogy illatos, meleg krumpli ételeket készítsen, és egy jó pohár sörrel öblítse le. A krumpli zsírban szegény, tele van vitaminnal. Egyszerűen és ízletesen készíthető el. Nem hiába szeretik a gyerekek is sülve, főve és mindenféle formában. Egy igazi, különleges alpesi recepttel szeretnénk kedveskedni a krumpli kedvelőknek. Ne csak róseibnit...A puhára főtt krumplit krumlitörőn átnyomjuk, és a liszttel sima tésztává keverjük. Sóval, borssal fűszerezzük. A tésztát egy 26 cm átmérőjű, margarinnal kikent formába nyomkodjuk. A bacon szalonnából 6 szeletet félreteszünk, a többit, keresztbe, kisebb csíkokra vágjuk. Serpenyőben a bacon szeleteket kis lángon kisütjük, és félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk. A hagymát és a szalonnát szépen elosztjuk a krumplis tésztán. A tejfölt a két tojással kikeverjük és hozzátesszük a lereszelt ementáli sajtot. Sóval, borssal fűszerezzük, és a bacon szalonnás tésztára öntjük. Előre melegített sütőben kb. 50 percig sütjük...

Burgonyás csoda

Burgonyás csoda

Annak ellenére, hogy a burgonya nem éppen a legszebb zöldség, igen egészséges, ráadásul nagyon ízletes ételeket készíthetünk belőle. A burgonya mindig is egyfajta jolly joker volt a gasztronómiában, hiszen számtalan formában elkészíthető, bár ennek ellenére legtöbbször köretként fogyasztjuk. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani mindenkinek aki érdeklődik az ilyen jellegű burgonyás ételek és receptek iránt. Minden amit az egészséges burgonyás receptekről és ételekről tudni érdemes! De érdemes vissza is nézned, mert az oldal naponta frissül.

Burgonyás derelye csirkemájas zöldfűszerekkel

Burgonyás derelye csirkemájas zöldfűszerekkel

A meghámozott főtt krumplit finomra reszeljük. Hozzáadjuk a tojást, aprónként beleszitáljuk a lisztet, és tésztát gyúrunk belőle. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, és henger alakúra formázzuk. A töltelékhez a hagymát megtisztítjuk, és a zöldjének egy részével együtt karikákra vágjuk. A májat megmossuk, hártyáit eltávolítjuk, az epét kivágjuk, ügyelve arra, nehogy kifakadjon, és a karikákra vágott hagymával együtt kevés zsiradékon átforgatjuk. A tésztahengert 8 egyenlő részre vágjuk, és a szeleteket lisztezett deszkán 3 mm vékony kerek lapokra nyújtjuk. A lapokat megkenjük tejföllel, és a tölteléket a közepére halmozzuk. A lapok egyik felét ráhajtjuk a másik felére, és a széleit enyhén összenyomkodjuk, hogy ne tudjon szétnyílni. A derelyék tetejét kevés olvasztott vajjal megkenjük, és sütőedénybe rakjuk, hogy kissé takarják egymást.

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Burgonyás fűszeres fasírt

Burgonyás fűszeres fasírt

A darált húst és a hajában megfőtt, összetört burgonyát 1 dl tejjel összekeverem, és hagyom állni körülbelül 15 percet, majd beleteszek 1 tojást, a zúzott fokhagymát és vöröshagymát, 2 evőkanál zsemlemorzsát, sót és borsot, csipetnyi őrölt fűszerköményt. Ezt jól összekeverem. Fasírt jellegű masszának kell lennie. Ha túl híg lenne, tegyünk bele még kevés zsemlemorzsát. Húsgombócokat formálok belőle, tenyeremmel ellapítom őket, és zsemlemorzsába hempergetem, majd olajban kisütöm...

Burgonyás-baconos egytál

Burgonyás-baconos egytál

A burgonyát megtisztítom, karikákra vágom és egy tepsibe öntöm. Kicsit meglocsolom olajjal és megszórom a fűszerekkel. 180 fokon kb. 15 percig sütöm, közben többször óvatosan megkeverem egy sütőlapáttal. Ezután kiszedem, hozzáadom a csíkokra vágott baconszalonnát és a lilahagymát. Készre sütöm, ha kell még fűszerezem. Tálalásnál fokhagymás tejfölt kínálok hozzá!

Csirkecomb zöldborsós burgonyaágyon

Csirkecomb zöldborsós burgonyaágyon

A csirkecombokat kicsontozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A görög fűszerkeverékkel és a zúzott foghagymákkal jól bedörzsöljük. A burgonyát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd egy mély tűzálló tálba tesszük. A vöröshagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, felkarikázzuk, és ezt is a burgonyára tesszük a zöldborsóval együtt. Sózzuk, összekeverjük.

Csülök burgonyagombóccal és mustárszósszal

Csülök burgonyagombóccal és mustárszósszal

Télen jól esnek a táplálóbb ételek, különösen ha ropogós csülök kerül az asztalra, amihez remekül illik a mustár pikáns íze... Lelkiismeret-furdalásunk se legyen, ebéd után irány a szabadba, és remekül hasznosulnak a plusz kalóriák. A csülköket megsózzuk, és feltesszük főni a babérlevéllel, a megtisztított fokhagymával és néhány szem borssal. Mikor félig megpuhult, kivesszük, és egy nagyobb tepsibe helyezzük. A vöröshagymákat megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a csülök köré szórjuk. Lefedjük, és 200 C fokos sütőben sütjük 45 percet, majd a sütőt 180 C fokra állítjuk, és így sütjük még 45 percig. Úgy ellenőrizzük, hogy megsült-e a hús, hogy a legvastagabb részébe egy hústűt szúrunk. Ha a kiszivárgó lé tiszta, átsült a csülök, ha véres lenne, süssük még tovább. Míg sül a csülök, készítsük el a burgonyagombócot. A krumplikat tisztítsuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és sós vízben főzzük puhára. Krumplinyomón törjük át, majd adjuk hozzá a lisztet, a tojássárgáját, 1 evőkanál vajat, kevés apróra vágott petrezselymet és a fűszereket. Lobogó, sós vízben főzzük 10 percig. A megfőtt gombócokat tegyük át egy teflonserpenyőbe, és a maradék vajon pirítsuk meg minden oldalukat.

Juhtúrós sztrapacska

Juhtúrós sztrapacska

Nálunk is kedvelt étel a szlovák eredetű túrós sztrapacska. A szlovák konyha egyik nagy remeke a juhtúróból készült tésztaétel. A szlovák köznyelvben csak juhtúrós galuskának nevezik...Felcsíkozzuk a szalonnát. Lereszeljük a burgonyát egy kis lyukú reszelőn, majd alaposan kinyomkodjuk a levét. Hozzáadjuk a tojást, sót, lisztet, vizet, és a nokedlitésztánál valamivel keményebb tésztát készítünk. A liszttel állítsuk be a massza keménységét. Egy nagy fazékban, amiben egyszerre meg tudjuk főzni az összes sztrapacskát, vizet forralunk. Mikor forr, beleszaggatjuk egy nokedliszaggatóval a masszát, és pár percig főzzük. Egész pontosan addig kell főznünk, míg kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonya megfőtt a galuskákban. Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!...

Kárpáti Borzaska szárnyashúsból

Kárpáti Borzaska szárnyashúsból

Ugyan a borzaska nem szárnyas húsból, hanem rövidkarajból készül eredetileg, azonban igen ízletes a csirkemell, vagy pulykamell változat! Ha ezt elkészítik, vendégeik biztosan oda lesznek a gyönyörtől!..A hámozott, megmosott burgonyát lereszeljük a reszelő apró lyukú felén. Hozzákeverjük a tojást, a lisztet, ízlés szerint sót, borsot, összetört foghagymát, aprított petrezselymet, majd alaposan összekeverjük. A csirkemellet kiklopfoljuk...

Hirdetés
Májkrémes burgonyaszeletek

Májkrémes burgonyaszeletek

A krumplit sós vízben héjastul puhára főzzük. Váltott vízzel lehűtjük, megpucoljuk, és nagyméretű kikent tepsibe szeleteljük (kb. 6-7 mm vastagságúnál ne legyen vastagabb). A kenőmájast egy tálkába tesszük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a tejfölt, borsot és ételízesítő (de ezzel vigyázzunk, mert a kenőmájas elég sós). Jól elkavarjuk, és ezután teáskanállal a krumpliszeleteket megkenjük vastagon a krémmel (4 mm vastag legyen legalább). Beborítjuk a baconszeletekkel, majd rátesszük a sajtot...

Paprikás krumpli

Paprikás krumpli

Édesanyám hatalmas áldozatra képes édesapámért: 1971 óta úgy főzi a paprikás krumplit, ahogy ő szereti. Pedig se anyu, se én nem szeretjük a bő lére eresztett, nem szétfővő krumpliból készült paprikás krumplit. Apu viszont igen, ezért mindig ilyen készül a szülői házban. Sőt, míg én kockákra vágom a krumplit, apu csak a hosszában felszeleteltet díjazza :-)...A szalonnát apró kockákra vágom, és kiolvasztom a zsírját. Megfonnyasztom rajta a hagymát, és meghintem a pirospaprikával. Rögtön rádobom a kockákra vágott krumplit, paradicsomot, és zöldpaprikát, köményt, és reszelek bele egy kevés szerecsendiót. Sózóm, borsozom. Felöntöm annyi vízzel amennyi ellepi, lefedem, és puhára főzöm. Csak ekkor teszem bele a kolbászt és a virslit, így mire ezek is megfőnek, a krumpli kicsit szétesik. Néha teszek bele egy pár gerezd fokhagymát is, de nem mindig...

Pusztapörkölt

Pusztapörkölt

A Pusztapörkölt a marhapörkölt egyik kevéssé ismert, de annál ízletesebb változata. A különbség csupán annyi, hogy ebbe a pörköltbe belekerül a burgonya is. Kiváló magyar recept! A marhahúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól. A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a kockára vágott húst, sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, és hozzáadjuk a fokhagymát, őrölt köményt is. Végül lefedjük a húst, és elkezdjük párolni. Mikor a hús majdnem puhára párolódott, a kockákra vágott paprikát és a paradicsomot is hozzáadjuk. Egy kevés vizet hozzáadunk, sóval utánízesítjük, a cikkekre vágott burgonyát hozzáadjuk, és fedő alatt lassan készre főzzük....

Sonkahabos burgonya

Sonkahabos burgonya

A burgonyát héjában megfőzzük. A sonkát nagyon apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat. Meghámozzuk, karikára vágjuk a burgonyát, és a tepsiben szétterítjük. A maradék vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a kukoricakeményítőt, majd felöntjük a tejjel és összefőzzük. Sóval, borssal ízesítjük. Langyosra hűtjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A kukoricakeményítős masszába keverjük a tojások sárgáját, a sonkát. Végül hozzáadjuk a tojásfehérjét is. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A sonkahabot a burgonyára halmozzuk, és forró sütőben 15-20 percig sütjük. Meghintjük a reszelt sajttal, és további 5 percig sütjük. Fejes saláta illik hozzá.

Tojásos tört burgonyával göngyölt füstölt sonka

Tojásos tört burgonyával göngyölt füstölt sonka

A meg hámozott burgonyát nagyobb darabokra vágjuk, sós vízben puhára főzzük és leszűrjük. Közben a forró olajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az aprított petrezselymet és a burgonyára öntjük. Burgonyanyomóval összetörjük, belekeverjük a tojássárgákat, majd a sonkaszeleteket tálcára terítjük, 1-1 jó evőkanál fűszeres burgonyát halmozunk rá és felgöngyöljük. Most sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, a tetejükre 1-1 fél szelet paradicsomot teszünk, frissen őrölt borssal megszórjuk és végül 190°C -os sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Újkrumpli szalonnaköntösben

Újkrumpli szalonnaköntösben

A burgonyát megtisztítom, megmosom. Körbetekerem a baconszalonnával és egy kiolajozott tepsibe rendezem. A rozmaringot ráfektetem és letakarom a tepsi alufóliával. 15 percig 180 fokon sütöm, ezután leszedem róla a fóliát, kiszedem a rozmaringot. Baconos tekercseket megpirítom és már tálalom is! Lilahagymából és paradicsomból készült salátát adok mellé!

Tuti menü